Gri Pasaport Nasıl Alınır? Gri Pasaport Çıkartmak için Gerekli Evraklar

Gri pasaport nedir? Gri pasaport Kimlere Verilir?

Gri pasaport hizmet pasaportu olarak bilinen kriterleri sağlayan devlet görevlisi T.C Vatandaşlarına hizmet ettikleri süre boyunca verilen bir pasaport türüdür.  Gri pasaport;

  • Devlet ve hükümet yetkililerine,
  • Diplomatik personele,
  • Hükümetin özel temsilcilerine,
  • Kamu kuruluşlarındaki üst düzey yöneticilere,
  • Özel görevle görevlendirilmiş olanlara

verilir.

Gri pasaport çıkartmak için gerekli işlemleri sizler için listeledik.

Gri Pasaport Nasıl Alınır?

  1. Gri pasaport başvuru işlemleri için gerekli evrakların hazırlanması

Gri pasaport için hangi evrakların istendiğinin bir listesini nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlüğü internet sayfasından da görüntüleyebilirsiniz. Öncelikle e-devlet’e girip pasaport talep formlarını doldurun. Dikkat etmeniz gereken ise şu: Elde doldurulmuş formlar kabul edilmemektedir. Bu nedenle bütün belgeleri bilgisayarda doldurulması önemlidir. 

Pasaport talep formlarına şu adresten ulaşabilirsiniz: https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/pasaport-talep-formlari

Gri pasaport almak için başvuruda iletilmesi gereken belgeler ise şunlardır:

  1. Hizmet pasaportu talep formu
  2. Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  3. 2 adet belirtilmiş ölçülerde biyometrik fotoğraf
  4. Defter bedeli dekontu. Hizmet pasaportlarında harç bedeli alınmamaktadır.
  5. Engelli ya da reşit olmayan kişilerin kanuni temsilcilerinden iletilen muvafakatname,
  6. Öğrenci olan çocuklar için öğrenim gördüğüne dair belgenin aslı
  7. Bedensel, ruhsal ya da zihinsel herhangi bir engeli olan kişilerin sağlık kurulu raporu ve mahkemece verilen vasilik kararınıın aslı.

 

 

  1. Başvuru için gri pasaport defter bedeli ücretinin ödenmesi

Gri pasaport ücreti ödenirken harç bedeli bulunmamaktadır. Gri pasaport çıkartmak için 2024 yılı defter bedeli 790 ₺’dir.  Pasaport defter parası eskiden anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenip dekont götürülmesi zorunluluğu vardı. Ancak şimdi online olarak Vergi Dairesine ödeme yapılıyor ve sistemde gözüküyor yani dekont götürülmesi gerekmiyor.

Pasaport defter bedeli ödemesini şu adres üzerinden yapabilirsiniz: https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp

 

  1. İl Nüfus müdürlüğünden gri pasaport çıkartmak için randevu alınması

İl Nüfus müdürlüğü sayfası üzerinden pasaport randevunuzu alın. Gri pasaport için sadece İl Nüfus müdürlüklerinden randevu alınabiliyor ancak randevu alacağınız nüfus müdürlüğü ikamet ettiğiniz il olmak zorunda değil.  Ancak ulaşabileceğiniz bir mesafede olması iyi olacaktır çünkü pasaport kargolandıktan sonra, pasaport teslimat için belirtmiş olduğunuz adreste sizi bulamazlarsa 3 gün içinde başvuru yaptığınız il nüfus müdürlüğüne gönderiliyor ve oradan teslim almanız gerekiyor.

Gri pasaport için bir diğer husus ise başvuru zamanı. Gri pasaportlar için bir başvuru süresi koşulu bulunuyor. Bu başvuru süresiniz ise gitmek istediğiniz yerin T.C. Vatandaşlarını vizesiz kabul eden ve etmeyen ülkelere göre değişiyor.

  • Eğer gri pasaporttan vize istemeyen bir ülkeye gidecekseniz; en erken gidiş sürenizden 15 gün önce başvuru yapabiliyorsunuz.
  • Eğer gri pasaporta vize isteyen bir ülkeye gidecekseniz; yolculuk tarihinizden önce en erken 25 gün öncesinde pasaport başvurusu yapabiliyorsunuz.

Bu koşullar haricinde daha erken yapılan başvurular kabul edilmiyor.  Örneğin Schengen bölgesi dahilindeki herhangi bir ülkeye gidecekseniz gri pasaporta vize istemedikleri için 15 gün öncesinden başvuru yapabilirsiniz. Başvuru durumunuzu yine  Randevu Sorgula - NVI  üzerinden yapabilirsiniz. Böylece Randevu tarihi ve yeriniz ile ilgili bilgileri görüntüleyebilirsiniz. 

  1. Pasaportunuzun teslim aşaması

Başvuru onaylanınca pasaport basılıp postaya veriliyor. Posta ile gönderilecek pasaportun teslim adresi ikamet adresiniz olmak zorunda değil. Başvuru sırasında nerenin adresini iletirseniz oraya gönderilir. Başvuru sırasında sizden mutlaka teslim alınacak adres bilgisi istenir. Ayrıca adreste sizden başka teslim alabilecek biri varsa kişinin adı soyadı ve TC. numarası istenir.

Pasaportun teslim süresi en fazla 5 gün içinde olarak iletilse de genelikle çok hızlı bir şekilde teslim edilir. Pasaport başvuru durumunuzu öğrenmek için yine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasında başvuru sorgula ekranından yani şu linkten Başvuru Sorgula - NVI 'den öğrenebilirsiniz. 

 

Whatsapp'tan Yazın

Merak ettiklerinizi whatsapp üzerinden bize danışın